torsdag 7. august 2008

Fair Isle, Wick og Inverness.


Søndag 03.08 kl 09:00 dro vi fra Lerwick på Shetland, og etter 7 timers røff seilas med kraftig strøm i havet og sjø over båten hele tiden, kom vi endelig fram til et koselig lite sted som heter Fair Isle. Vi gikk inn på nordsiden av øya til Nordhavna som er en trang liten kjeile. Og på vei inn gikk vi forbi masse små og store grotter. Rundt båten samlet det seg masse små lundefugler.

På Fair Isle bor det 69 mennesker. Antall dyr og fugler som er her er sikkert mange 1000 ganger mer. Det er en liten skole her med 8 elever fra 5- 12 år. Og tro det eller ei så er det faktisk en liten flyplass her også. Når barna blir ferdige med barneskolen,-r de 12 år, og da må de ta ferja “Good Shepeard”-en ombygd fiskebåt som går en gang i uken til Lerwick. Der bor da barna i 3 uker på internatskole, og så kommer de hjem igjen, og er sikkert hjemme en stund før de så drar tilbake igjen.
Det er sikkert ikke bare, bare å bo på denne lille øya. Men en ting skal være sikkert, det er en fantastisk natur her, med masse forskjellige dyr, som villkaniner, sauer, kuer, hester, mange forskjellige typer fugler og sikkert enda flere dyr som vi ikke har sett i løpet av vår lille tur rundt på øya.

Mandag 04.08 dro vi fra øya. Før vi dro hadde noen sveitsere, som lå med sin seilbåt ved siden av oss, avtalt at vi skulle ta bilde av hverandre når vi var under seil. Så da ble det en liten fotosession med bergene som bakgrunn mens vi seilte ut fra Fair Isle. Bildene får vi på epost.
Etter et langt seilas og som også var den siste seilaset i Nordsjøen så langt, kom vi fram til Wick som ligger helt nord-øst i Scotland.

Wick er en gammel by, som på 1800-tallet var den største fiskeribyen i Storbritannia. Det kunne være tusen båter i havna og da var det mulig å gå tørrskodd tvers over havna.
Den neste dagen fikk vi vite mer om historien til Wick da vi besøkte Heritage museum. Her fantes det alt fra 50 000 bilder, motorer, fyrlykter, historie om silderøyking, illustrering av en fattige fiskefamiliers hjem, og en rik fisker familiers hjem. Dette var et virkelig innholdsrikt museum, og det var drevet på frivillig basis.

Onsdag kveld den 06.08 satte vi kursen inn mot Inverness, og til den 50 nm lange Caledoniakanalen, som går tværs igjennom Scotland. Caledoniakanalen inneholder 29 sluser og 10 svingbroer, som skal ta oss opp og ned til Irskesjøen. Men først skal vi finne uhyret i Loch Ness, vi har nemelig ekkolodd i begge ender av båten, og flere fiskestenger. Så vi skal nok finne den.;)
Vi har i mange år hatt lyst til å gjennomføre en langtur med seilbåt for å oppleve verden. og sommeren 2008 setter vi avgårde på en ett års lang seiltur. Vi skal i denne bloggen skrive litt om livet ombord på en seilbåt og om det vi opplever underveis.